İzlemeye Değer

Sinefilleri bir araya getiren sineblog!

Kısa Film Pazarı: Kısa Film Listeleri #20

3 min read

Bir Kısa Film Pazarı’ndan tekrar merhaba! Bu hafta 2020’nin neredeyse bitmiş olmasından yararlandık, işlediği konular ile seyirciye umut vereceğini düşündüğümüz filmleri derledik. İyi seyirler!

1- The Shining Star of Losers Everywhere, Mickey Duzyj, 2016

2016 yapımı bu kısa belgesel Japon yarış atı Haru Urara ve yarıştığı Kochi Yarış Pisti’ni anlatıyor. Haru Urara’yı özel kılan iki şey var. Biri eğitmeninin ona takmış olduğu Hello Kitty maskesi öbürü ise şu ana kadar katıldığı hiçbir yarışı kazanamamış olması. Haru Urara’nın mücadelesi bütün ülkede ünlenmekle kalmıyor. Ona ev sahipliği yapan Kochi Yarış Pisti’ni de batmaktan kurtarıyor. Anlatımı basit olsa da ilginç hikayesi ve araya serpiştirilmiş sevimli animasyonları ile kaçırılmaması gereken bir gerçek yaşam öyküsü.

2- Blood and Water, Brian Blum, 2018

Blood and Water küçük yaştan beri Olimpiyat Oyunları’nda yarışmak için yetiştirilen genç atlet Garret Delaney’nin hayatından bir kesiti anlatıyor. Garret’in geçirdiği kazanın getirdiği psikolojik travmayla yüzleşmeye çalışmasını izliyoruz. Bu filmi öbürlerinden farklı kılan özelliklerden biri de oyuncu kadrosunun neredeyse tamamının gerçek hayatta da profesyonel sporcu olmaları. Haliyle bu da filme gerçeklik katmış. Hatta yönetmen Brian Blum da önceden dalgıçlık yaptığını, başından geçen benzer bir kazanın filmi çekerken ona ilham olduğundan bahsetmiş.

3 – WOODY, Stuart Bowen, 2013

WOODY bu haftaki listemizin stilistik olarak en cesur olanı. Parmakları olmayan bir maketin piyano çalma hayallerini anlatan film stop motion tekniği ile ve siyah beyaz olarak çekilmiş. Yüzü olmayan maket Woody’nin hislerini seyirciye çeşitli yollarla başarılı biçimde anlatabilen film izlerken insanın içini ısıtacak türden. Woody’nin yüzü yok, konuşamıyor ama yine de seyirci duygusal olarak ona bir yakınlık hissediyor. 2000’lerin Pixar kısa filmlerini aratmayan film stop motion seven herkesin izlemesi gereken bir yapım.

4 – Solitude, Robin Risser, 2009

Solitude filminde yönetmen Robin Risser bize sıfır diyalog ve neredeyse sıfır hareketle nasıl bir hikaye anlatılabileceğini göstermiş adeta. Film ismi olmayan karakterimizin tek başına geçirdiği hayatında hayata tutunabilmek için bir sebep arayışını anlatıyor. Önce şansını teknolojide arayan karakter en sonunda çareyi doğada arıyor. Kullanılan başarılı kompozisyon teknikleri ile filmin her karesi seyirci için ayrı bir görsel şölen sunuyor. Sihrinin anlaşılması için izlenmesi gereken bu deneysel filme mutlaka bakmanızı öneririm.

5- PAWNS, Tyrees Addison-Lamptey, 2017

PAWNS filmi I. Dünya Savaşı ile başlayan bir dostluğu anlatıyor. Birbirine düşman iki cephenin askeri çeşitli olaylar yüzünden beraber mahsur kalırlar. Bundan sonra olanlar her şeye rağmen insani duyguların ölmediğini, bazı şeylerin savaştan daha önemli olduğu mesajını vermek istiyor. 12 dakika gibi kısa bir süreyi başarıyla kullanan film vermek istediği “savaşın acımasızlığı”, “insanlık” ve “empati” gibi kavramları güzelce işlemiş.

Öbür kısa film listelerimize buradan ulaşabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İzlemeye Değer © Tüm hakları saklıdır ve tüm yazılardan yazarları sorumludur. | Newsphere by AF themes.