GİBİ: Absürt Komedinin Zirvesi
4 min read
2021 yılının başlamasıyla beraber hayatımıza giren Exxen, dijital platformlar arasına hızlı bir giriş yaptı. Acun Ilıcalı, Exxen’e içerik yapması için Youtuberından Survivor yarışmacısına birbirinden alakasız isimlerle anlaştı. İzleyiciyi platforma hızlıca çekmek için yapılan bu taktik, Exxen’i benim gözümden düşürdü. Bunun üzerine Blu Tv’nin kullanıcı sözleşmesinin kopyala yapıştır yapılması, üyelik iptalinin kolayca yapılamaması ve paralı üyelik olmasına rağmen reklam gösterilmesi gibi sebeplerden Exxen’in kredisi bende bitmişti, ta ki Feyyaz Yiğit’le Aziz Kedi’nin platforma dizi çekeceğini öğrenene kadar. Feyyaz Yiğit, gençken çektiği videolarla, günümüzde de Aziz Kedi’yle beraber parçası olduğu filmlerle mizah yönünün güçlülüğünü bize kanıtlamıştır. Bu yüzden Feyyaz’ın platforma içerik üreteceğini öğrendiğimde şaşkınlıkla beraber bir mutluluk yaşadım. Her ne kadar Exxen’e antipatim olsa da platforma bu isimlerin dizi çıkaracağını öğrenmek beni heyecanlandırmıştı. Sonuçta hepimiz kaliteli içerik izlemek isteriz. Gibi, Exxen’deki kaliteli içerik boşluğunu doldurabilecek belki de en önemli dizisiydi.
Bu dizi, anlatılması zor olan dizilerden biri. Dizi kısaca, Yılmaz (Feyyaz Yiğit) ve İlkkan (Kıvanç Kılınç) adlı iki arkadaşın başından geçen olayları işliyor. Yılmaz ve İlkkan’ın başarılı oldukları iki şey var: Anlamsız konuları saatlerce tartışmak ve kendilerini zor durumlara düşürmek. Erasmusla gelen yamyamdan Diş büyüsüne kadar birçok garip olayla uğraşan ikilimiz, her zaman işleri daha da içinden çıkılmaz hale sokmayı başarabilmektedir.

“Tanrıyı güldürmek istiyorsan ona planlarından bahset.”
Türkiye’deki en iyi örnek
Globalde birçok iyi örneği olan, benim de çok sevdiğim absürt komedinin Türkiye’deki en iyi örneği Gibi. Diziyi bu kadar başarılı bulmamın en önemli sebebi yabancı dizilerin kopyası olmamayı başarıp içeriği Türklere özgü bir şekilde sunabilmesi. Daha önceden izlediğim bazı yabancı çakması dizi filmler gibi durmamayı başarıyor. Bunun yanı sıra dizi, inanılmaz özgün konuları işliyor. Özellikle Arkadaşları Ersoy’un (Ahmet Kürşat Öcalan) babaannesinin Erasmuslu yamyam bir öğrenci tarafından yenmesi şu ana kadar izlediğim en absürt dizi bölümlerinden biri. Yamyam öğrenci kadar özgün olmasa da Kokariç, Vatka ve Atın Bulunuşu bölümleri de çok iyi bölümlerdi. Konuları özgün olsa da olmasa da dizi, işlenişiyle bölümü sürükleyici kılabiliyor. Bölümlerin içinde geçen gündelik tartışmalar, o tartışmaların ilerleyişi ve ana konuyla bağlanış noktaları bölümlerin dinamikliğini sağlayan faktörler. Aziz Kedi ve Feyyaz Yiğit’e tanınan özgürlüğün diziye de yansıdığını görebiliyoruz. Bu ikiliye olanak sağlandığında iyi bir iş çıkması işten bile değil.
Diziyle ilgili olumsuz eleştiri olarak bir tek karakterlerin tutarsız davranışlarını söyleyebiliriz. Örneğin Yılmaz bir bölüm Anaokulu inşaatından kötü ruh çıktığına inanmazken diğer bölüm büyü yaptırmak için arkadaşlarını zorla büyücüye götürüyor. Bu çelişkiler karakterleri tutarsızlaştırıyor. Bu durum diziden aldığım keyfi çok etkilemese de aklıma takılan bir detay oldu.
Gibi için Exxen’e üye olmalı mısınız?
Gibi; absürt konuları, kaliteli kurgusu ve tadında oyuncuklarıyla Exxen’e çıkmış en iyi içerik. Bana göre bunun tartışmaya açık bir yanı yok. Peki gelelim asıl soruya: Gibi için Exxen’e üye olmalı mısınız? Bunun cevabı biraz da size bağlı. Eğer Absürt komediyi ve Feyyaz Yiğit’le Aziz Kedi’nin önceki işlerini seviyorsanız kesinlikle Exxen’e üye olup Gibi’yi izlemelisiniz. Fakat saydıklarıma o kadar da yükselmiyorsanız sırf Gibi için platforma girmenizi tavsiye etmem.
Sitemizdeki diğer dizi eleştirilerini buradan görebilirsiniz.