Gerçek mi? Hayal mi?|Olağan Şüpheliler
3 min read
Her şeyin yavaş yavaş açıklandığı suç üzerine bir film olan Olağan Şüpheliler bizlere muazzam bir suç dehasını sunuyor. Keyser Söze! Birçok insanın gerçek mi hayal mi olduğuna kesin bir sonuç olarak ulaşamadığı bu isim filmimizin baş kahramanı gibi dursa da işler hiçte göründüğü gibi değil. Gelin bu filmi sizlerle inceleyelim.

Senaryosunu Christopher McQuarrie yönetmenliğini Bryan Singer yaptığı 1995 yapımı Olağan Şüpheliler IMDb “Top 250” listesinde 33.sırada bulunuyor. Başrollerini ise Kevin Spacey, Benicio Del Toro, Stephen Baldwin gibi isimlerin paylaştığı film “En İyi Özgün Senaryo Oscar’ına” sahip ve aynı yıl Kevin Spacey “En İyi Yardımcı Erkek Oscar’ına” layık görüldü. Oscar’ın yanı sıra BAFTA ödülüne de layık görülen film günümüzü kült filmlerinden bir tanesidir.
Film beş şüphelinin bir suçtan dolayı içeri alınmasıyla başlıyor. Daha sonra efsane suç dehası Keyser Söze’nin işlerini yapması için tuttuğu avukatının bu beş kahramanımıza iş vermesiyle işler alevleniyor. Bir suç dehası olarak anılan kimsenin tanımadığı biri için iş yapmaya başlayan ekip ve ardındaki polisler için Söze bir gizemdir. Film kurgusu da senaryosu kadar etkileyici geçmiş zaman ve gelecek zaman arasından gidip gelen kurgusu filmi oldukça özel kılıyor. Fakat bizleri filme kitleyen nokta ve izleyicilerde soru işareti bırakan kısım şu; Keyser Söze gerçek mi?

Kevin Spacey’nin canlandırdığı Verbal karakteri her şeyin kilit noktasıdır. Bu nedenle belki kendisi bizlere bunun cevabını verir. Filmin başından sonuna kadar grubun en aciz en ezik karakteri gibi görünse de hatta bunun üzerine birde ayağı sakat olan Verbal şu sahneyle izleyicinin aklına kazınır;

Filmin başından sonuna kadar sakat gördüğümüz karakter aslında tamamen iyi ve sağlıklıdır. Sorgulaması sırasında dedektif Dave’den çakmak ister ve sol tarafı sakat olduğu için kendisi yakamaz Dave ona yardım eder. Filmin sonunda ise Verbal’ın solak olduğunu görürüz.

Peki, Verbal Keyser Söze’nin kendisi midir? İzleyicilerde tamamen soru işaretleri bırakan bu son filmin en kilit noktasıdır. Eğer Verbal Keyser Söze ise bu suç dehası bir gerçektir. Diğer türlü ise Verbal tamamen kendisi bir suç dehası olup Keyser Söze onun uydurduğu bir paravan tiptir. Bunları nasıl çözüme ulaştırırız. Ulaştıramayız. Neden mi? Çünkü biz hikayeyi sadece Verbal’dan dinledik bu nedenle kendisi Keyser Söze olmasa bile kendi hikayesini bizlere anlattığını veya tamamen doğruyu anlattığını asla bilemeyiz.
Filmin senaristi Christopher McQuarrie “Keyser Söze” karakterini yazmasından esin kaynağı olan kişi ise John List adına Amerikalı bir katildir. John List 1971 yılında ailesini öldürmüştür ve on dokuz yıl boyunca yakalanmamıştır. Filmde de Keyser Söze ailesini rehin alan Macar mafyasının gözleri önünde kendi evlerinde ailesini öldürmüştür. Film için bir sürü teori vardır. Filmle ilgili ilginç bir nokta ise altta ki sahnede Keaton Keyse Söze’nin avukatı olan Kobayashi’nin onlar hakkında olan klasörleri dağıtırken bu sıralama karakterlerin ölüm sırasına göredir.

Filmin çıkış noktası ise afişinde gördüğümüz yanyana dizilmiş beş adamdan oluşmaktadır. Filmin dediğimiz gibi bir çok teorisi vardır ve yukarıda da yazdığımız gibi gerçek olup olmadığını asla bilemeyeceğiz. Fakat bu film izlemeye değer kült filmler arasındadır.