31. Uluslararası Ankara Film Festivali Başlıyor
3 min read

Bu yıl 31.’si düzenlenecek olan, Ankara Uluslararası Film Festivali 3 Eylül’de başlıyor. 3-11 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek festivalde toplamda 56 film gösterilecek. Festival seçkisinde toplam 16 ülkeden 59 yönetmenin filmi yer alıyor.
Festival filmleri, Büyülü Fener Kızılay Sineması’ nda, pandemi koşulları gözetilerek gerçekleştirilecek. Aralıklı oturma düzeninin ve hijyen kurallarının uyulacağı festivalin biletleri ise haftalar öncesinde satışa sunuldu.
Ulusal Uzun Metraj Fİlm ve Ulusal Belgesel Film Yarışması

Festivalin merakla beklenen Uzun Metraj Film yarışmasında dokuz film yer alacak. Toplamda 12 kategoride ödül verilecek yarışmanın başkanlığını yönetmen Yeşim Ustaoğlu yapacak. Festivalde Ümit Ünal’ın İstanbul Kısa Film Festivali’nden ödülle ayrılan Aşk, Büyü Vs. filmi, Onur Ünlü’nün Topal Şükran’ın Maceraları, Cihan Sağlam’ın Uzun Zaman Önce, Erkan Yazıcı’nın Uzak Ülke, Eylem Kaftan’ın Kovan, Faysal Soysal’ın Ceviz Ağacı, Leyla Yılmaz’ın Bilmemek, Maryna Er Gorbach ve Mehmet Bahadır Er’in Omar ve Biz, Mehmet Emin Yıldırım’ın Şair filmleri yer alacak. Festivalin kazanan filmine 50 bin liralık detek ödülü verilecek.
Belgesel Film Yarışması’nda 11 film yarışacak:
- Sessizliğin Gözyaşları – Ali İhtiyar
- Ovacık – Ayşegül Selenga Taşkent
- İçimdeki Küller – Ayşen Başer Yetimoğlu
- Kuyudaki Taş – Gökçin Dokumacı
- Tenere – Hasan Söylemez
- Kadınlar Ülkesi – Şirin Bahar Demirel
- Ege’nin Son Baharı – Onur Erkin
- Ada’m – Turgay Kural
- Oyuncakçı Saklı Yadigarlar – Yağmur Kartal
- Asfaltın Altında Derler Var! – Yasin Semiz
Ulusal Kısa Film Yarışması
Festivalin Ulusal Kısa Film Yarışması’nda 14 film yer alıyor:
- Topanga – Alçıl Yeltan
- Çamaşırsuyu – Büşra Bülbül
- Evde Yok – Murat Emir Eren
- Meryem Ana – Mustafa Gürbüz
- Huşbe!/Sus! – Nursel Doğan
- Yasemin Adında Bir Salon Bitkisi – Erinç Durlanık
- Akvaryum – Anıl Kaya ve Özgür Önurme
- Tor – Ragıp Türk
- Servis- Ramazan Kılıç
- İyi Yemek Öldürür – Umut Evirgen
- İklim Değişimi- Yasemin Demirci
- Veger/Dönüş – Selman Deniz
- Münhasır – Yeşim Tonbaz Güler
- Yağmur, Şnorkel ve Taze Fasulye- Yavuz Akyıldız
- Bare Giran /Ağır Yük- Yılmaz Özdil
En İyi Kısa Film seçilen filme, 10 bin liralık destek ödülü verilecek.
Ulusal Uzun Proje Geliştirme Desteği için finale 10 film kaldı.
Üçüncü kez verilecek olan proje destek ödülü, ilk ya da ikinci filmini seçen yönetmenlere destek sağlamak, sinemanın gelişimini sağlamak amaçlı veriliyor.
Bu sene destek ödülü için 71 film başvuru yaptı. 71 film arasından finale kalan 10 ilm belirlendi, Ceylan Özgün Özçelik, Suzan Güverte ve Uygar Şirin’in jüriliğinde seçilen filme 30 bin liralık maddi destek ödülü verilecek.
Federico Fellini ve Éric Rohmer Anılacak

31. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde, bu yıl doğumunun 100. yılında Federico Fellini ve Eric Rohmer anılacak. Festival seçkisinde “Anısına” adlı bir bölümde İtalyan yönetmen Federico Fellini ve Fransız yönetmen Eric Rohmer filmleri yer alacak. Federico Fellini – Aylaklar /I Vitelloni filmi ve Eric Rohmer – Claire’in Dizi /Claire’s Knee filmleri izleyiciyle buluşacak.
Federico Fellini ve Eric Rohmer seçkisisine ek olarak, Vişegrad Dörtlüsü’ nün komedi klasikleri fstivalde yer alacak. “Vişegard Gülümsüyor” adlı seçkide Çekya, Polonya, Macaristan ve Slovakya’dan beş yönetmenin dört filmi yer alacak.
Ödüllü filmler de ilk kez Türkiye’de, 31. Uluslararası Ankara Film Festivali ile birlikte izleyiciyle buluşacak

31. Ankara Uluslararası Film Festivali, “Festivallerden” seçkisinde, Almanya, Fransa, Hollanda, İspanya, İtalya ve Yunanistan’dan toplam altı film, Türkiye’de ilk kez gösterilecek. Dünya Sineması’ndan klasik ve yeni filmlerin bir arada bulunacağı seçki merakla bekleniyor.
İlk kez gösterilecek olan filmler arasında Danilo Caputo’nun Rüzgar Eken/ Sow the Wind,Salvador Simo animasyonu Buñuel Kaplumbağaların Labirentinde – Buñuel in the Labyrinth of the Turtles, Ulrike Ottinger’in otobiyografik belgeseli Paris Calligrammes, Christian Petzold’un Undine ve Una Weisse’nin, Seçmeler/ The Audution yer alıyor.